Kymmenellä sormella

Luokanopettaja Tuuli Rantala on saanut eka- ja tokaluokkalaiset oppimaan kymmensormijärjestelmällä kirjoittamisen.

Hannu Kaskinen teksti / Ari Korkala kuva / Opettaja 26-31/2014

Harva aikuinen osaa kirjoittaa kaikilla sormillaan, joten ei seitsenvuotias sitä taitoa opi.

Kymmensormijärjestelmän oppii parhaiten, kun väärä näpyttely ei vielä häiritse uuden oppimista. Tänä keväänä kakkosluokkalaiseni Pirkkalassa harjoittelivat näppäintekniikkaa kymmenkunta tuntia ja kaikki oppivat perusteet.

Jos opettaja opettaa näpyttelemistä, hän ei ehdi opettaa kaunista käsialaa.

Sekä käsiala- että tietokonekirjoitukseen riittää aikaa. Kakkosluokkalaiset tekivät koko käsialavihon, ja samaan aikaan he oppivat kymmensormitekniikan.

Jos opettaja on kymmeniä vuosia kirjoittanut kahdella sormella, hän ei muuta tottumuksiaan.

Opettajat oppivat, että kymmensormijärjestelmä on jopa kansantaloudellisesti tärkeä, se nostaa työtehoa. Tehokas taito näkyisi myös kansanterveydessä: kirjoitusasento paranee, kun ei tarvitse tuijottaa sormiaan niskat jumissa.

Jos taito olisi yhteiskunnallisesti tärkeä, sen harjoitteleminen integroitaisiin moniin oppiaineisiin.

Kyllä. Esimerkiksi käsitöissä on kyse näppäryystaidoista. Olen järjestänyt näppäilyharjoituksia nopeille ompelijoille siksi aikaa, kun muilla ovat ompelutyöt vielä kesken. Näppäilyyn on helppo liittää oikeinkirjoitusharjoituksia.

Kunnilla ei ole varaa opettajien täydennyskoulutukseen, jota taidon opetus vaatisi.

Täydennyskoulutusta tarvitaan. Toisaalta netistä löytyy hyviä ilmaisohjelmia, jotka näyttävät sormien paikat. Netissä on myös lapsille sopivia näppäilytaitoja harjaannuttavia pelejä.

Kymmensormijärjestelmän opetus vaatisi liian kalliit satsaukset tietotekniikkaan.

Olen opettanut monissa kouluissa, ja aina nämä esteet on voitettu. Kun koulussani oli vain yksi tietokone, hain kassillisen vanhoja näppäimistöjä. Eräs oppilas sanoi vuosien kuluttua, että hän oppi sillä naurettavalla näppiksellä parhaan taitonsa. Luovuutta siis tarvitaan.

Hannu Kaskinen

Tuuli Rantala

  • Kauppatieteiden maisteri ja luokanopettaja.
  • Aloittaa syksyllä Taipalsaaren kirkonkylän koulussa ekaluokan opettajana.
  • Oppi kymmensormijärjestelmän lukiolaisena vaihto-oppilaana Louisianassa Yhdysvalloissa. Opettanut kymmen­sormijärjestelmää alakoululaisille vuodesta 2005.