Hanna Ottman: Rohkeaa tekstiä

Moni sanoo, että ammattijärjestön jäsenyys on kuin vakuutus: et ehkä koskaan tarvitse sitä, mutta ilman sitä saatat joutua todelliseen pulaan.

Ajatus on osittain oikea. Esimerkiksi lakkotilanteessa järjestön jäsenyys on merkittävä turva. Opettajienkin lakko on valitettavasti vaihtoehto, joka voi koskea alalla ketä tahansa.

 

Pääosin kuvaus ammattijärjestöstä vain pahanpäivänvarana osuu kuitenkin pieleen. Valtaosa OAJ:nkin merkityksestä jää sillä sanoittamatta.

Järjestö neuvottelee sopimukset, vaikuttaa lainsäädäntöön, antaa oikeusneuvoja ja -turvaa monessa ammatillisessa ongelmassa, puolustaa ja turvaa jäsenen oikeuksia neuvotteluissa työnantajan kanssa, auttaa työturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä – isoimmat mainitakseni. Päälle vielä muu edunvalvonta ja monet jäsenedut, vaikkapa halvemmat vakuutukset.

Iso osa järjestön tehtävää on myös äänen antaminen opettajille ja esimiehille julkisuudessa. OAJ näkyy mediassa kuukausittain satoja kertoja, ja jokaisella kerralla kuva opettajuudesta ja opettajien merkityksestä vahvistuu.

Ilman OAJ:tä moni asia olisi todella paljon huonommin kuin nyt.

 

Viime viikolla kokoontunut OAJ:n valtuusto hyväksyi järjestölle uuden strategian.

Siinä katsotaan rohkeasti eteenpäin ja annetaan vahvoja kehityslupauksia. Tavoite ei ole sen pienempi kuin olla maailman paras maa opettaa, oppia ja tutkia. Se tehdään yhdessä jäsenten kanssa, tiiviissä vuorovaikutuksessa.

On jäsenistä ja päättäjistä kiinni, miten rohkeasti uudistamme.

Ensimmäisiä isoja askelia on poistaa esteitä tältä vuorovaikutukselta. Järjestön pitää olla sellainen, että jäsenen on helppo vaikuttaa ja toiminta on mielekästä. On jäsenistä ja päättäjistä – valtuustosta ja hallituksesta – kiinni, miten rohkeasti uudistamme. Nyt on hieno mahdollisuus tehdä isoja ratkaisuja, joilla turvataan notkea, osallistava, opettajille merkityksellinen järjestö.

Opettajan ammatti on niin hienoa ja sillä on niin suuri vaikutus koko yhteiskuntaan, että sen eteen kannattaa kaikkien tehdä työtä.

Miten se tapahtuu parhaiten – sen te, jäsenet, päätätte. Tule mukaan!

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

[email protected]

Twitterissä @HannaOttman

 

Tekijältä

Yhteisöä ikävä

Ryhdyin suorittamaan espanjanopettajaksi pätevöittäviä opintoja vuosi sitten syyskuussa aikuisopintotuen turvin. Helsingin yliopisto sulki tilansa ja siirtyi etäopetukseen 16. maaliskuuta.

Siihen loppuivat yhteiset lounaat ja muut kohtaamiset opiskelijatovereitten kanssa. Opiskelu sujui hyvin etäyhteyksillä, mutta sosiaalisten kontaktien puute tuntui raskaalta.

Siksi on helppo ymmärtää Soolin hallituksen jäseniä, jotka tässä lehdessä kertovat kaipaavansa tukea ja osallisuutta omalta ammattijärjestöltään. Yhteisöllisyyden vahvistaminen on tarpeen erityisesti näissä poikkeusoloissa.

 

Täysin käsittämättömältä sen sijaan tuntuu kuntien päätös lomauttaa opettajia. Turvallisuudesta huolehtiminen ja koronakevään oppimisaukkojen paikkaaminen edellyttäisivät nimenomaan ammattitaitoisen opettajan osaamista ja läsnäoloa.

Tsemppiä kuitenkin meille kaikille uuteen lukuvuoteen!

Maija-Leena Nissilä

 

Juttu soolilaisten ay-toiveista:

Opettajaopiskelijat kaipaavat kokonaiskuvaa OAJ:n toimijakentästä

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022