Tieto tulee marraskuisena sunnuntaina. Suuri 800 hengen yläkoulumme siirtyy väliaikaiseen etäopetukseen.
Aikaa valmistautumiseen on 20 tuntia.
Tieto yllättää, vaikka useimmat meistä ovat konkareita jo keväältä.
Altistuneet on tavoitettu. Rehtorit jakavat tietokoneita niitä tarvitseville oppilaille. Iltapäivällä pidetään vapaaehtoinen etäpalaveri henkilökunnalle.
Sähköisiä tehtäviä ja kokeita jaetaan ja ruokahuolto järjestää etäoppilaiden ruoka-annosten jakelua.
Seuraavana aamuna opetuskanava on hiljainen, kunnes etäavaruudesta kuuluu ensimmäinen ”moi!”. Toinen oppilas muistaa keväältä vitsimme ja ilmoittautuu oppitunnille soittamalla nokkahuilullaan Ostakaa makkaraa.
Facebookissa näkyy autio koulu. Etäopettajia hauskuuttaakseen apulaisrehtorimme ilmestyy tyhjälle käytävälle kynttilä kädessään Santa Luciaa hyräillen.
Työn vaativuuden kasvaminen ei näy opettajan palkkapussissa.
Suomalaisopettajien työpanosta on kehuttu ympäri maailmaa. Keväällä otettu digiloikka oli valtava. Monet kunnat ovat kuitenkin lomauttaneet opettajia – Sanna Marinin hallituksen tukitoimista huolimatta.
Varhaiskasvatuksessa ryhmiä ja jopa päiväkoteja on yhdistetty. Suuret ryhmäkoot ja oppilaitosten sisäilmaongelmat ovat lisänneet opettajien huolta omasta terveydestään.
Koulumaailman koronaohjeistus on ollut monin paikoin puutteellista.
Työn vaativuuden kasvaminen ei kuitenkaan näy opettajan palkkapussissa. Opettajien arvostus tuntuu olevan enemmän sanoja kuin tekoja.
OAJ onkin käynnistänyt kampanjan opettajuuden arvostuksen lisäämiseksi. Tällä tavoin järjestömme pyrkii vaikuttamaan siihen, että arvostus konkretisoituu hyvinä päätöksinä ja rahallisina panostuksina.
Ja mitä tulee kouluni neuvokkaaseen rehtorikaksikkoon, palkaksi korona-ajan aherruksesta heidät kutsuttiin yt-neuvotteluihin.
Anna Renfors on OAJ:n valtuuston puheenjohtaja.
Twitterissä @anna_renfors