OAJ on viime kuukausien aikana saanut lukuisia yhteydenottoja jäseniltään opettajan tekijänoikeuksiin liittyen. Erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa työnantaja on ilmoittanut, että oppilaitos saa käyttää opettajan oppimateriaalia normaalissa toiminnassaan normaalikäyttösäännön perusteella.
OAJ:n lakimiehen Ira Hietanen-Tanskasen mukaan tällaista velvoitetta ei pelkän palvelussuhteen perusteella synny. Opetusalalla työnantajalla ei ole oikeutta käyttää ilman lupaa opettajan tekemää materiaalia edes oppilaitoksen sisällä.
– Mikäli työantaja haluaa käyttää opettajan laatimaan materiaalia, tulee tästä sopia. Sillä ei ole väliä, minkä työaikajärjestelmän piirissä opettaja on, hän sanoo.
Myös opetus- ja kulttuuriministeriö suosittelee tekijänoikeuksista sopimista.
Kohtuuttomien sopimusten kanssa on painittu OAJ:ssä jo pidempään. Oikeuskäytäntöä ei vieläkään ole. Sitä tarvittaisiin, sillä se toisi tilanteeseen kaivattua selvyyttä.
Joskus opettajia on velvoitettu työsopimuksessa tai sen liitteessä luovuttamaan työantajalle kaikki taloudelliset oikeudet, mukaan lukien muuntelu- ja edelleenluovutusoikeus.
Hietanen-Tanskanen huomauttaa, että tällainen sopimusehto on yleensä kohtuuton tai jopa mitätön.
Työnantajan vaatimusten edessä opettaja voi olla pattitilanteessa; Työnantajan ohjeita tulisi noudattaa, mutta lataamalla materiaalia esimerkiksi yhteiselle alustalle opettaja saattaa itsekin rikkoa tekijänoikeuksia.
Kyseenalaisissa tilanteissa Hietanen-Tanskanen kehottaa aina ottamaan yhteyttä luottamusmieheen.
– OAJ:n tavoitteena on kaikin puolin avoimet ja reilut pelisäännöt sekä oikeudenmukaiset toimintatavat. On aina myös työnantajan etu, että sovitaan selkeästi, mitä luovutetaan ja kuinka pitkäksi aikaa.