Ukrainalaisten pakolaisten tulo Suomeen havahdutti monet kunnat valmistavan opetuksen tarpeeseen. Apuun on haettu eläkkeelle siirtyneitä opettajia.
Näin tehtiin myös Rantasalmella. Opettajaksi lupautui jo eläkkeelle jäänyt kieltenopettaja Päivi Koikkalainen-Rovamo.
– Ajattelin, että tämä on tapani osoittaa solidaarisuutta Ukrainalle.
Rantasalmen kunnanhallituksessa päätettiin valmistavan opetuksen aloittamisesta ja opettajan viran perustamisesta samana päivänä, kun opetus alkoi. Palvelulautakunta hyväksyi opetussuunnitelman muutama päivä aiemmin.
Koikkalainen-Rovamo sai tukea opetuksen suunnitteluun Rantasalmen yhtenäiskoulun S2-opettajilta ja Valoa! – Maahanmuuttajien valmistava opetus -verkkosivulta. Hänellä on myös kokemusta suomen opettamisesta aikuisille maahanmuuttajille.
Rantasalmen koulukampuksella on oppilaita esikoulusta lukioon, ja valmistavan opetuksen ryhmä toimii lukion tiloissa. Ryhmässä on yhdeksän lasta.
Vanhin, 17-vuotias, käy pääsääntöisesti ukrainalaista koulua nettiyhteyden välityksellä, mutta hän osallistuu myös valmistavaan opetukseen päivittäin.
Nuorimmat ovat seitsenvuotiaita. Lapsista pienin viettää pari tuntia päivässä esiopetuksessa ikäistensä seurassa.
– Seurasin ruokalassa, kuinka ukrainalaispoika ja kaksi suomalaista eskaria puhelivat keskenään vilkkaasti, Koikkalainen-Rovamo kertoo liikuttuneena.
Oppitunneilla kommunikoidaan suomen lisäksi kuvin, elein ja muilla kielillä. Pari oppilaista osaa jonkin verran englantia. Lisäksi ryhmä saa tulkkausapua venäjänkielisiltä opiskelijoilta.
Päivi Koikkalainen-Rovamo tunnustaa hyväksyneensä avuksi myös Googlen kääntäjän, jota yksi oppilaista käyttää näppärästi.
Myös koulun opettajat ovat tarjonneet apua. Ukrainalaiset oppilaat käyvät pareittain musiikin, kuviksen ja kotitalouden tunneilla.
Kotitalousluokka on ryhmän käytössä perjantaisin. Siellä leivotaan, kokataan ja syödään yhdessä sanastoa samalla oppien.