Millainen koronatilanne on syksyllä odotettavissa?
Selvää on, että virus kiertää eri muodoissaan väestössä tästä eteenpäin, mutta tartuntojen määrä vaihtelee. On tyypillistä, että ylähengitystievirusten tartunnat lisääntyvät talvikaudella. Jää kuitenkin vielä nähtäväksi, minkälaisia tartunta-aaltoja tulee.
Miten koulujen tulisi valmistautua tulevaan syksyyn?
Kevään aikana rajoitustoimista on luovuttu, mikä koskee myös kouluja. Erillisiä koronaohjeita ei enää anneta, vaan koronaa pyritään torjumaan kuten muitakin viruksia.
Koulujen kannattaa pitää mielessä ne torjuntakeinot, jotka ennen pandemiaakin ovat auttaneet virusten torjunnassa, kuten käsienpesu. Hyvä muistisääntö on, että sairaana ei saa tulla kouluun.
Millaisia rajoituksia kouluissa ehkä tarvitaan syksyllä?
Kansallisiin rajoituksiin tuskin ryhdytään. Jos yksittäisessä koulussa tartuntojen määrä kasvaa suureksi, voi tartuntalääkäri alueellisesti päättää sulkea koulun. Maskisuositusta ei olla ottamassa käyttöön.
Onko mahdollista, että etäopetukseen vielä siirryttäisiin?
Poikkeustapauksissa se voi olla mahdollista, jos esimerkiksi yksittäinen koulu päätetään sulkea. Laajamittaisesti etäopetukseen siirtymiseen ei ole tarvetta.
Miten rehtorit voivat valmistautua tulevaan syksyyn?
Kuten muissakin tartuntataudeissa sairastumiset voivat johtaa esimerkiksi henkilöstön sairauslomiin. Rehtorit voivat valmistautua siihen, että syksyllä henkilöstön poissaoloja on odotettavissa. Myös tartuntojen ehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota, esimerkiksi käsi- ja yskimishygieniasta kannattaa huolehtia.
Miten syksyllä voitaisiin tukea opettajien hyvinvointia?
Uskon, että rajoitustoimenpiteistä, kuten etäopetuksesta ja maskeista, luopuminen auttaa myös opettajien hyvinvoinnin edistämisessä. Rajoitustoimiin liittyvä ylimääräinen työ vähenee.
Normaaliarkeen palaaminen helpottaa lasten ja nuorten psyykkisten oireiden hoitamista, millä on välitön vaikutus myös opettajien hyvinvointiin.