Ammatillista ja lukiokoulutusta tarjoavan Gradian yt-neuvottelut päättyivät joulun alla 60 henkilön irtisanomiseen. Lisäksi 42 määräaikaista ja 35 eläköitymiseen päättyvää tehtävää jätetään täyttämättä.
Työnsä menettävistä 36 on opettajia, ja suurin osa heistä on ammatilliselta puolelta. Työmäärä kasvaa myös lukioissa, kun määräaikaisten tehtävät siirtyvät jäljelle jäävälle porukalle.
– Gradiasta lähtee todella paljon osaavaa henkilöstöä pääluottamusmies Timo Tourunen huokaa.
Opettajien tunnelmat Gradiassa ovat Tourusen mukaan järkyttyneitä. Irtisanotut pitävät potkuja epäoikeudenmukaisina ja kysyvät, miksi juuri minä. Jäljelle jääviä huolettaa, miten työmäärästä selvitään.
– Erityisesti ammatillisilla opettajilla on pelko siitä, ettei opiskelijoista pystytä huolehtimaan samalla tavalla kuin tähän saakka. Ellei lähiopetusta voida tarjota riittävästi, koulutuksen taso laskee ja nuoret jäävät heitteille, Tourunen sanoo.
Neuvottelujärjestö Juko on vastustanut irtisanomisia ja muistuttaa, että työnantaja vastaa seurauksista. Tourunen kertoo saaneensa vahvaa tukea OAJ:n asiantuntijoilta neuvottelujen vaikeina hetkinä.
Irtisanomiset tulevat voimaan 30. kesäkuuta, mutta monet potkut saaneista ovat jo lähteneet muihin töihin tai jääneet sairauslomille.
Huoli työn jatkumisesta ja siinä jaksamisesta näkyy Gradian viimeisessä fiilismittarissa, joka tehtiin vuodenvaihteessa. Jämsässä opettajia turhauttaa, että oma ammatillinen oppilaitos lakkaa elokuussa, kun Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä yhdistyvät.
Vuoden 2024 alussa Gradialla ennakoidaan olevan noin 930 työntekijää, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin nyt. Henkilöstövähennyksillä tavoitellaan 7,5 miljoonan euron leikkausta kustannuksiin. Lisäksi Gradia hakee vähintään 2,5 miljoonan euron säästöjä muun muassa hankintoja ja investointeja karsimalla sekä tiloista luopumalla.
Säästöjä tarvitaan, koska mittavat rakennus- investoinnit ja nousseet kustannukset ovat lisänneet liikaa menoja.
Gradiassa on tehty paljon kehittämistyötä, mutta nyt on pakko miettiä, mitä karsitaan.
– Jatkossa henkilöstön on pakko keskittyä arjen perustoimintaan, opetukseen, Tourunen sanoo.