Muistokirjoitus: Marjatta Seppälä 17.10.1940–17.4.2024

Ruotsin ja saksan lehtori Marjatta Seppälä o.s. Penttinen menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen 17.4.2024 Helsingissä. Hän syntyi Anjalassa 17.10.1940.

 

Marjatta pääsi ylioppilaaksi Inkeroisten yhteiskoulusta 1960 ja valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta.

Hän perusti perheen Helsingissä 1960-luvulla ja sai miehensä Heikin kanssa kolme lasta.

Marjatta työskenteli uransa alussa Helsingin Vartiokylän sekä Myllypuron yläasteella ja lukiossa ja siirtyi Itäkeskuksen lukion opettajaksi 1994, kun kolme lukiota yhdistyi. Hän jäi eläkkeelle Itäkeskuksen lukiosta vuonna 2006.

Marjatta oli iloinen, lempeä sekä samalla jämäkkä kieltenopettaja ja ryhmänohjaaja. Hän osoitti avoimesti välittävänsä niin opiskelijoista, työtovereista, ystävistä kuin sukulaisistaan. Marjatta piti erityistä huolta lapsenlapsistaan ja oli näille vielä aikuisinakin hyvin tärkeä.

Marjatta oli tunnettu omista oppimateriaaleistaan, joissa selitti kansantajuisesti ruotsin ja saksan kielioppia. Opiskelijoiden tekstejä analysoituaan Marjatta suunnitteli uusia tehtäviä, joihin kirjoitti mukaan opettajan äänensä, ”mieti tässä, mikä muoto tulee omistusmuodon jälkeen” ja ”ei saa hetkeksikään päästää mielestään ajatusta en-ett-monikko”. Marjatta paneutui erityisesti ainekirjoituksen ohjaamiseen. Toisen kotimaisen kielen ollessa pakollinen yo-aine, Marjatta motivoi monta opiskelijaa saavuttamaan tavoitteensa.

Me opettajat muistamme Marjatan iloisen naurun, perjantaisen hiuskoristeen, ”perjantaimerkin”, Marjatan päivän upeat kahvitukset ja eväät, joista riitti toisillekin ja sanonnat, jotka edelleen kiertävät opehuoneessamme.

Työn rinnalla Marjatta oli innokas liikkuja. Hän viljeli kasvimaitaan, pitkään kahtakin tilaa, säilöi ja leipoi. Itse leivottua ruisleipää sekä ”Maman mehkaa”, marjamehua, riitti monille sukulaisille. Hän järjesti mielellään juhlia suvulle. Läheiset arvostivat Marjatan hienoja juhlapuheita.

Marjattaa jäävät kaipaamaan puoliso, lapset perheineen, ystävät ja entiset työtoverit.

 

Sara Favén, Anne Isotalo, Marja-Liisa Laine, Minna Rautiainen
Entisiä työtovereita Itäkeskuksen lukiosta, nykyisestä Helsingin kielilukiosta