Muistokirjoitus: Sirkka Lumio 7.7.1925–15.9.2023

Viime syksynä, 15.9.23, Jämsän Turkinkylän auringonkukkapelto hehkui keltaisena. Keräsin sylillisen auringonkukkia viedäkseni ne Sirkka Lumiolle.

Kello näytti jo myöhäistä iltapäivää ja tiesin, että Sirkalla on päiväunien aika. Laitoin kukat veteen odottamaan sopivampaa aikaa. Seuraavana päivänä sain kännykkään viesti Sirkan tyttäreltä: ”Äiti nukkui pois eilen illalla rauhallisesti.”

 

Sirkka Kujanpää syntyi 7.7.1925 kauppiasperheeseen Kauhavalla. Hän oli perheensä kolmesta tyttärestä vanhin.

Sirkan isä oli osuuskaupan hoitaja. Ennen sotaa perhe muutti Orivedelle ja Sirkasta tuli pikkulotta ja jo hyvin nuorena kaupanhoitaja.

 

23-vuotiaana Sirkka sai kansakouluopettajan viran Jämsän Alhojärven koululta. Vanhassa koulurakennuksessa oli opettajan asunto, jonka isommasta huoneesta oli tehty luokkahuone.

Sirkan saapuessa koululla asui jo toinen opettaja. Siispä Sirkalle järjestettiin pieni huone ilman mukavuuksia. Joskus Sirkka muisteli noita aikoja, mutta pohjalaiselle luonteelle tyypillisesti hän ei valittanut.

 

Nuori opettaja tutustui Alhojärven kylän väkeen Maatalousnaisten kudontapiirissä, ompeluseurassa ja muissa kylän tapahtumissa. Sitten 1959 hän yllätti kaikki kihlautumalla ja menemällä naimisiin opettaja Mikko Lumion kanssa.

Meistä pienistä koululaisista oli jännittävää, kun opettajallemme syntyi kaksi poikaa ja vähän myöhemmin tytär. Noihin aikoihin kylälle valmistui uusi koulu ja Sirkan perhe pääsi asumaan rakennuksen asuntoon.

 

Sirkka työskenteli Alhojärven koulussa 36 vuotta. Eläkkeelle jäätyään hän toimi seurakunnan lähetyssihteerinä, Punaisen ristin ystäväpalvelussa sekä Osuuskaupan ja Jämsän senioreitten ja veteraanien toiminnassa.

Sirkka Lumio oli aktiivinen ja vireä 98-vuotiaaksi. Hän rakasti uimista ja kävimme yhdessä kesäisin uimassa – Sirkka pötkylänsä kanssa.

Kaikenlaisia muistoja saimme Sirkan kanssa jakaa  viime vuoteen asti: oli entisten oppilaitten tapaamisia, kyläyhdistyksen joulu- ja äitienpäivälounaita ja toritapahtumia.

Sirkka käytti tablettia ja kännykkää. Sain usein viestejä, joiden lähettäjänä oli “kaima”.

 

Sirkka Juhola-Arjanko,
Sirkan entinen oppilas ja ystävä