Kysy palkasta ja työehdoista: Pitääkö open olla aina tavoitettavissa?

Työaikamalli ja työsuunnitelma määrittävät sen, milloin opettajan pitää olla työnantajansa tavoitettavissa. Työnantajan täytyy huolehtia siitä, että ohjeet ovat selkeät.

Työnantajan yhteydenottoon pitää vastata vain työajalla tai erikseen korvatulla päivystys- tai varallaoloajalla. Jos työnantaja tavoittelee työntekijää työajan ulkopuolella, pyyntöön ei tarvitse reagoida ennen työajan alkamista.

Työvälineitä kuten tietokonetta tai puhelinta ei ole pakko viedä kotiin. Opettajan on oltava välittömästi tavoitettavissa vain määrätyllä työajalla ja työtehtävien sen salliessa.

Viestit kannattaa tarkastaa työpäivän aikana esimerkiksi työpäivän alussa tai lopussa. Tätä voidaan opettajalta vaatia myös opetuksettomana päivänä silloin, kun siihen on varattu työaikaa. Toimintatavan on oltava kaikkien tiedossa.

 

Toimivat viestinnän pelisäännöt ja niistä kiinnipitäminen lisäävät työhyvinvointia ja tukevat työstä palautumista.

Siksi on tärkeää, että yhteydenottotavoista päätetään työpaikalla yhdessä. Muutama kanava riittää. Kiireellisimmät asiat kannattaa hoitaa kasvotusten tai puhelimessa.

Työnantaja ei voi vaatia työntekijöitään liittymään omalla puhelimellaan työporukan keskusteluryhmiin tai seuraamaan työhön liittyvää viestintää työajan ulkopuolella.

Vapaa-ajalla ei tarvitse vastaanottaa eikä lähettää viestejä.

 

Varallaolo koskee vain varhaiskasvatuksen henkilöstöä. Siinä työntekijä sitoutuu olemaan vapaa-aikanaan tavoitettavissa niin, että hänet voidaan tarvittaessa kutsua työhön.

Varallaolosta täytyy aina sopia työntekijän ja työnantajan kesken. Siitä ei saa kieltäytyä, jos varallaolo on työn laadun ja erittäin pakottavien syiden vuoksi välttämätöntä. Mutta ilman sopimusta varallaoloon ei tarvitse suostua.

Varallaolosta on aina annettava kirjalliset ohjeet ja varallaoloajat pitää suunnitella etukäteen työvuoro- luetteloon.

Varallaolosta maksetaan korvaus.

 

Kysymykseen vastasi OAJ:n kehittämispäällikkö Laura Nurminen.

Onko sinulla palkkauksesta tai työehdoista kysymys, johon vastaaminen auttaisi myös kollegojasi? Lähetä kysymys osoitteeseen opettaja@oaj.fi. Aihekenttään otsikko Kysy palkasta ja työehdoista.


Käytämme Joku roti -logoa jutuissa, jotka käsittelevät OAJ:n Joku roti -kampanjan sisältöjä. Tutustu kampanjaan: oaj.fi/jokuroti