Kysy palkasta tai työehdoista: Saako neuvolassa tai lääkärissä käydä työajalla?

Raskaana olevalla työntekijällä on oikeus käydä synnytystä edeltävissä tutkimuksissa työajalla, jos aikaa ei ole mahdollista saada työajan ulkopuolelle. Palkkaa ei vähennetä käynnin ajalta.

Asiasta on sovittu opetusalan virka- ja työehtosopimuksissa.

Työajalla mahdollinen neuvolakäynti voi olla niin terveydenhoitajan kuin lääkärinkin vastaanotto. Myös esimerkiksi ultraäänitutkimuksiin ja synnytystä edeltäviin laboratorio- kokeisiin, vaikkapa sokerirasituskokeeseen, voi mennä työajalla, jos muuta aikaa ei ole saatavilla.

Terveydenhuollon ammattilaiselta voi tarvittaessa pyytää käynnistä todistuksen, jos työnantaja sellaista vaatii.

 

Eniten kysymyksiä OAJ:hin tulee neuvolan terveydenhoitajakäyntien palkallisuudesta. Sopimusten mukaan niille on mahdollista mennä kuten lääkäriinkin, jos muuta aikaa ei ole tarjolla.

Paljon kysymyksiä herättää myös se, onko matka-aika palkallista, jos neuvola on kaukana. Matka-aika luetaan kokonaisuuteen, ja siihen täytyy vapauttaa työstä niin kuin varsinaiselle käynnillekin.

 

Pääperiaatteena kaikissa lääkärikäynneissä ja muussa terveydenhuollossa on, että käynnit ja tutkimukset tehdään työajan ulkopuolella.

Poikkeuksena kuitenkin ovat työnantajan määräämät tai työn edellyttämät käynnit, jotka ovat palkallista vapaata. Myös todellisen tarpeen vaatiessa ja äkillisessä tilanteessa terveydenhuollon käynnit voidaan hoitaa työajalla, jos niitä ei ole mahdollista saada työajan ulkopuolelle.

 

Hammashoito ei yleensä ole palkallista työaikaa, mutta äkillisessä tilanteessa kuten hampaan lohkeamisessa hammaslääkärikäynti voidaan lukea työaikaan.

Oma-aloitteiset lääkärikäynnit hoidetaan omalla ajalla, samoin esimerkiksi verenpaineen mittaukset, verikokeet ja kontrollikäynnit. Ikävuositarkastukset luetaan työnantajan tarjoamaksi etuudeksi, joten niissä käydään omalla ajalla.

Paikallisesti voidaan toki sopia aina paremmasta kuin mitä virka- ja työehtosopimuksissa on sovittu. Palkallista vapaata voidaan myöntää muillekin terveydenhuollon käynneille, eikä työaikaa tarvitse tehdä takaisin.

 

 

 

Kysymykseen vastasi OAJ:n erityisasiantuntija Anneli Vainik.

 


 

Onko sinulla palkkauksesta tai työehdoista kysymys, johon vastaaminen auttaisi myös kollegojasi? Lähetä kysymys osoitteeseen [email protected]. Aihekenttään otsikko Kysy palkasta ja työehdoista.