Vuoden 2025 alkaessa ei ennusmerkkejä tulevaisuuden tapahtumista tarvinnut tutkailla aiempien vuosien tarkkuudella. Olihan tuleva pitkälti tiedossa.
Silti monet asiat mietityttävät. Eduskunnan tekemät työelämää koskevat lakimuutokset vaikuttavat elämäämme monin tavoin, erityisesti määräaikaisten työntekijöiden tilanteisiin. Työllisyyspalvelut siirtyvät kunnille, muutokset hyvinvointialueiden toiminnassa jatkuvat.
Moni opettaja miettii perusopetuksen oppimisen tuen uudistusta. Miten asiat todella muuttuvat, toteutuuko paperilla hyvältä näyttävä ratkaisu myös käytännössä?
Entä miten tuen muutos vaikuttaa lukioiden, ammatillisen opetuksen ja korkeakoulujen tilanteeseen? Saadaanko kaikki oppijat pidettyä mukana ja osaamisen tasoa nostettua? Tarve ainakin on suuri.
Saadaanko kaikki oppijat pidettyä mukana?
Väestön ikääntyminen ja syntyvyyden radikaali romahtaminen ovat johtaneet tilanteeseen, jossa ei todellakaan ole varaa hukata yhtään lasta ja nuorta. He ovat yhteiskuntamme pääoma.
Arvokkaasta pääomasta pidetään huolta tukemalla heidän hyvinvointiaan, oppimistaan ja tulevaisuudenuskoaan kaikin mahdollisin tavoin, yhtään tästä säästämättä.
Ikäluokkien pienentyessä oppilaskohtaiset kustannukset kasvavat. Vuonna 2021 nämä kulut olivat 200–300 peruskouluikäisen kunnassa 1,6-kertaiset verrattuna kuntaan, jossa samanikäisiä oli 2 500–10 000.
Kouluikäisten määrän muutos tuottaa siis kunnille merkittävän taloudellisen paineen.
Oppilaskohtaisten kustannusten vuosittainen kasvu ei ole syntynyt opetuksen kulujen kasvusta vaan vuokrista, tieto- ja viestintätekniikan ja kuljetusten menoista. Siksi nyt vaaditaan viisaita ja rohkeita arvovalintoja, jotta satsaaminen merkittävimpään pääomaamme todella toteutuu.
Muutoksen aikaa vuosi 2025 on myös kuntien ja alueiden päätöksenteossa. On aika katsoa kompassiin ja tarkistaa suunta. Koulutus on pääasia. Kun tätä vankkaa pohjaa ei päästetä rapautumaan, syntyy hyvinvointia ja tuottavuutta.
Tuokoon uusi kausi päätöksentekijöille ymmärrystä ja tahtoa tehdä tulevaisuuden kannalta välttämättömiä ratkaisuja.
Katariina Kattelus
» [email protected]
X:ssä @KataKattelus