Eistä tuli kyllä – opiskelijat tasavertaisina valtuustoon

Kaksi vuotta sitten opiskelijat jäivät nuolemaan näppejään, mutta nyt heitä onnisti: OAJ:n valtuusto päätti yksimielisesti ottaa opiskelijat tasavertaisina mukaan päätöksentekoon.

Kun OAJ:n valtuuston puheenjohtajan Timo Saavalaisen nuija kopsahti pöytään iltapäivällä yhdestoista toukokuuta, koko valtuustoväki pomppasi ylös taputtamaan.

Erityisen villisti tuulettivat takapenkissä istuneet Suomen opettajaksi opiskelevien liiton Soolin valtuustoedustajat Hanna Rahkonen, Taika Vaulo ja Virpi Manninen.

Syy poikkeukselliseen ilonpitoon oli valtuuston yksimielinen päätös hyväksyä opiskelijat osaksi valtuuston päätäntäkoneistoa. Aiemmin opiskelijoilla on ollut läsnäolo- ja puheoikeus. Nyt he saavat myös äänestää, tehdä ponsia ja laatia omia ryhmäpuheenvuoroja.

Seuraavasta kokouksesta alkaen OAJ:n valtuustoon kuuluu 150 jäsenen lisäksi kolme opiskelijajäsentä, jotka valitaan Soolin ehdotuksesta vuodeksi kerrallaan.

Myös hallituksen kokouksiin osallistuu jatkossa yksi äänivaltainen opiskelijaedustaja. Valtuusto valitsi jäseneksi opiskelijayhdistyksen ehdotuksesta Soolin tuoreen puheenjohtajan Emppu Laakkosen. Varajäseneksi valittiin varapuheenjohtaja Mira Laurinantti.

 

Valtuustoryhmien edustajat ottivat uudet tulokkaat avosylin vastaan.

– Vuoden aikana edustajat haluavat saada asioita tehdyksi. He eivät ole valtuustossa harjoittelemassa vaan tekemässä hihat käärittyinä edunvalvontatyötä, vakuutti varhaiskasvatuksen opettaja Aleksi Vehmassalo.

Vehmassalo ja muut valtuustoryhmien edustajat kävivät puhujanpöntössä toivottamassa opiskelijat tervetulleiksi joukkoonsa tasavertaisina edustajina.

 

Päätös ottaa opettajaopiskelijat mukaan valtuustoon toi OAJ:n nykyaikaan, sillä muilla isoilla akavalaisilla liitoilla on ollut opiskelijaedustus hallinnoissaan jo pitkään.

Ilman vääntöä päätös ei syntynyt. Vuoden 2021 syysvaltuustossa opiskelijaedustus ei saanut tarpeeksi kannatusta, esitys kaatui ja opiskelijat pettyivät pahoin.

Ei-äänten taustalla oli muun muassa esityksen epäselvää valmistelua. Lisäksi osalla valtuustoryhmistä oli pelko, että opiskelijoiden mukaantulo vaarantaisi ryhmien omia paikkamääriä.

Tavoitteesta ei luovuttu. Sitä ajoi eteenpäin esimerkiksi helsinkiläisen Kallion ala-asteen luokanopettaja Joanna Lukkarila. Viime keväänä valtuusto hyväksyi hänen opiskelijaedustuksesta tekemänsä ponnen, jonka mukaisesti OAJ:n hallitus valmisteli nyt hyväksytyn esityksen.

Nyt Lukkarila sai taputtaa muiden mukana ja nauttia vaikuttamistyönsä tuloksesta.

– Opiskelijoiden mukaan ottaminen kertoo moniäänisestä OAJ:stä, jossa kuullaan kaikkia opettajaryhmiä, Lukkarila iloitsi.

Hänen mielestään nuoret opettajat voivat näyttää vanhemmille mallia työn rajaamisessa. Itselleen hän on tehnyt kuluneesta vuodesta työhyvinvoinnin vuoden.

– Seuraan vipu-sovelluksella työaikaa ja olen pyrkinyt lisäämään taukoja työpäivään. Päivässä pitää olla yksi välitunti, jolloin voin vain juoda kahvia ja nauraa työkavereiden kanssa.

 

Muutoin valtuuston kevätkokous eteni tutuin askelein. Vuosi sitten valittu puheenjohtaja Katarina Murto kertoi toimiston tekemästä työstä ja otti napakasti kantaa.

– Minä kysyn, miten Suomessa on ajauduttu tilanteeseen, jossa oppimisen taso on päästetty vajoamaan yhä syvemmälle. Yhteiskunnan ongelmia yritetään sysätä yhä enemmän opettajien ja rehtorien vastuulle, ja tähän on saatava muutos, Murto vaati.

Vuoden aikana OAJ:ssä on satsattu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja koulutus on saatu nostettua kiitettävästi koko kansan tietoisuuteen. Murto on kiertänyt ahkerasti opettajien työpaikoilla tavaten 1 300 opetusalan ammattilaista.

– Vastuu ja haasteet painavat, mutta olen motivoituneempi kuin koskaan, hän totesi.

 

Vuoden aikana valtuustossa on vahvistettu keskinäistä luottamusta psykologi Ilona Rauhalan vetämässä OAJ:n yhtenäisyys- ja arvostusprojektissa. Sen kyselyissä ja työpajoissa valtuustoryhmien välejä hiertäneet asiat on nostettu pöydälle.

– Jo se, että asioista on keskusteltu avoimesti, on rakentanut luottamusta, Rauhala sanoi esityksessään.

Kehittymislupauksissaan valtuutetut pyrkivät luopumaan ennakkoluuloista, vaalimaan hyväntahtoisuutta ja kuuntelemaan entistä paremmin eri tavalla ajattelevaa valtuustokaveria. Saavutetuista eduista ei tule pitää kynsin hampain kiinni.

Myös OAJ:n kehitysjohtaja Jari Cavernelis liputti luottamuksen puolesta kutsuessaan valtuutetut osallistumaan uuden strategian valmistelutyöhön.

– Se lisääntyy, mihin keskittyy. Haastan teitä keskittymään hyvään, Cavernelis sanoi.

Tuttuun tapaan valtuusto vahvisti tilinpäätöksen ja hyväksyi toimintakertomuksen kahden viimeisen vuoden ajalta. Valtuusto päätti, että jäsenmaksu säilyy ennallaan. Vuonna 2024 OAJ:n varsinainen jäsenmaksu on 0,80 prosenttia jäsenen ennakonpidätyksen alaisista ansiotuloista.

 

Valtuustossa keskusteltiin myös ehdokkaaksi asettumisen helpottamisesta ja päätettiin helpottaa rinnakkaisjäsenyyttä.

 

 

 

Juttua korjattu 29.5.2023: Kuvatekstistä korjattu Virpi Mannisen sukunimi.