Koulutusvaaleja rakennetaan jo

Ehdokkaiden rekrytointi ja vaalitavoitteiden laatiminen ensi vuoden eduskuntavaaleihin ovat puolueissa jo täydessä käynnissä. OAJ:n aktiivit yrittävät pitää huolen, että ehdokkailla ja puolueilla on riittävästi opetusalan asiantuntemusta.

Vuosi ja kahdeksan päivää. Sen verran on aikaa tämän lehden ilmestymisestä seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Riviäänestäjän ei siis tarvitse vielä hankkia popcorneja vaaliväittelyitä varten. Mutta jos vaaleissa aikoo ehdolle, alkaisi jo olla korkea aika ottaa reippaasti yhteyttä läheiseltä tuntuvaan puolueeseen.

Valtakunnallista yhteenvetoa ehdokasasettelun aikataulusta on vaikeaa tehdä, sen verran eri tahdissa puolueet ja niiden alueelliset piirit ehdokkaitaan valitsevat. Jotkut puolueet valitsevat osan piirinsä ehdokkaista jäsenäänestyksillä, joista varhaisimpia on järjestetty jo nyt. Kaikkialla jäsenvaalia ei käydä, vaan piirijärjestö asettaa ehdokkaat suoraan.

Puolueet kannustavat ehdokkuutta miettiviä ottamaan niihin yhteyttä pikimmiten, ellei niiden ehdokasrekrytointi ole tavoittanut ehdokkaaksi aikovaa. Osa kehottaa yhteydenottoon heti, osa ennen kesää tai viimeistään heti kesälomakauden jälkeen.

 

Ei ole salaisuus, että OAJ haluaa kasvatus-, koulutus- ja tutkimusasioiden nousevan vuoden päästä tärkeäksi vaaliteemaksi. Tavoite saattaisi toteutua kuluvalla vaalikaudella toteutettujen koulutusleikkausten ja muiden myllerrysten jälkeen itsestäänkin.

OAJ ja sen alueyhdistykset pitävät päättäjiä tietoisina koulutusasioista läpi vaalikausien, mutta tärkeä vaihe on meneillään myös nyt.

– Parhaillaanhan puolueet asettavat vaalitavoitteitaan ja keksivät sloganeitaan. Opettajien tiedoilla on merkitystä, ja on niillä tilaustakin. Alueyhdistyksellämme on puolueisiin ja edustajiin tiiviit yhteydet, OAJ:n Pohjois-Savon alueyhdistyksen varapuheenjohtaja Taina Räikkönen kertoo.

 

Alueyhdistyksen aktiivit tapaavat alueen kansanedustajia Räikkösen mukaan säännöllisesti.

– Pidämme heidät tietoisina, mitä tällä kaudella on matkan varrella tapahtunut, ja mitä esimerkiksi ne 190 miljoonaa euroa opetuksen kannalta tarkoittavat, Räikkönen viittaa ammatillisen koulutuksen leikkausten hintalappuun.

Samaan aikaan toisaalla Pohjanmaan alueyhdistyksen alueasiamies Tuula Ala-Lantela ja puheenjohtaja Kari Nieminen kuuluvat tekevän aivan samankaltaista työtä.

– Tapaamisissa käymme edustajien kanssa läpi tämän alueen erityisiä ongelmia. Juuri nyt ne liittyvät ammatillisen koulutuksen leikkauksiin, pienten lukioiden asemaan ja varhaiskasvatukseen, Ala-Lantela kertoo.

Edustajien lisäksi pyrkimys on tavata piirien koulutuspolitiikasta vastaavia henkilöitä.

– Kyllä heitä kiinnostaa isolla alueella edustamiemme 8 000 opettajan tiedot ja mielialat.

Nykyisessä eduskunnassa opetus- ja kasvatusalan taustaa on parillakymmenellä edustajalla. Heistä viidellä on ministerikokemustakin.

 

Räikkösen mukaan opettajayhdistyksen ”vaalityö” on usein ihan vain henkilökohtaista vuoropuhelua päättäjiksi aikovien kanssa. Yksi ulottuvuus alueellisessa koulutuspoliitiikassa on koulutuskeskustelun virtausten kuunteleminen kuntien valtuustoissa.

– Sieltähän poliittinen ura useimmiten alkaa. Valtuustoissa on runsaasti opettajia mutta myös muita, jotka puhuvat kasvatuksesta ja koulutuksesta myönteisesti ja asiantuntevasti. Heitähän me komppaamme ja autamme mielellämme eteenpäin, sanoo Räikkönen.