Pasilalaisen neuvotteluhuoneen ikkuna on varhain aamulla sysimusta ruutu seinässä. Helsingin talven tähän mennessä kaunein auringonnousu on vielä edessä.
Huoneessa OAJ:n työmarkkina-asiamies Kristiina Johansson ja neuvottelupäällikkö Petri Lindroos aloittavat työpäiväänsä. Se sijoittuu keskelle mitä tärkeintä sesonkia: opetusalan palkka- ja työehtoneuvotteluissa on edessä ratkaisun hetket.
Paljon on pöydillä. Kristiina ja Petri pohtivat, onko alan työmarkkinapöydissä 15 vuoteen liikkunut yhdellä kertaa niin paljon asioita kuin nyt.
Kristiina on aamuihminen, ja työmatka on taittunut tuttuun tapaan jalan.
– Minua eivät haittaa aikaiset palaveriajat. Aamulla kävellessä voi tulla oivallus, että nyt minä tiedän, miten tämä asia menee! Kristiina sanoo.
Käsitys siitä, miten “asiat menevät”, on paitsi fiilis, myös pitkälti Kristiinan selkärangassa. Sopimuskonkarina hän hallitsee sopimusten tekstit, pykälät ja niiden ristikkäiset vaikutukset sekä paperilla että opettajien työssä.
Tänään Kristiina tekee ensitöikseen esityslistaa OAJ:n tulo- ja palkkapoliittiselle toimikunnalle, jonka sihteeri hän on. Toimikunta on keskeinen elin sopimusprosessissakin, se kun esittää myös sopimusten hyväksymistä tai hylkäämistä OAJ:n hallitukselle. Nyt kokoukseen olisi saatava mahdutettua muitakin tärkeitä asioita, jotka liittyvät ammatilliseen reformiin, vuosityöaikakokeiluun ja työttömien aktiivimalliin.
– Kokouksessa linjataan neuvottelujen loppusuoraa. Se antaa selkänojan neuvottelijalle, Kristiina kertoo.
Iltapäivällä Kristiina osallistuu Petrin sijaisena KT Kuntatyönantajien kanssa perustettuun varhaiskasvatustyöryhmään, jossa tehdään uudistuksia päiväkotien henkilöstön palkkausrakenteeseen.
Kristiina valmistautuu kokoukseen OAJ:n viisihenkisen lastentarhanopettajien sopimustiimin kanssa. Pöydällä on KT:n edellisenä päivänä lähettämä sopimusluonnos, jonka pykälät on tutkittava pilkuntarkasti.
– Ettei ole sitä miinaa, että työnantaja saa tästä vääränlaista tulkinnanvaraa, tiimin jäsen Timo Mäki sanoo, ja osoittaa yhtä pykälää.
– Ei saa. Uusi hinnoittelukohta varmistaa, ettei palkanalennuksia voi tässä kohtaa tehdä, Kristiina vastaa.
KT:n kanssa käytävään neuvotteluun ei ulkopuolisilla ole asiaa. Kristiina palaa Kuntatalolta melko tyytyväisenä. Ensi töikseen hän käy viemässä tuoreimmat tiedot Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtajalle Anitta Pakaselle.
Paperit kääntyilevät naisten käsissä ja työmarkkinajargon täyttää tämänkin huoneen.
– Neuvottelu oli aika värikäs, eikä ihan valmista saatu. Tämä kohta oli epäselvä, ja oli hyvä, että se otettiin pois…
Jossakin välissä aurinko nousi ja laskikin. Kristiina Johansson imee energiansa muualta: eilen jumpasta, tänään ohjatusta venyttelystä ja huomenna tanssillisesta bailasta – Kristiinan kotimatka kulkee usein ryhmäliikuntatunnin kautta.
– Se on ehdoton energianlähde. Ilman sitä pää ei tyhjene!
Kristiina Johansson
-
Työskennellyt OAJ:ssa työmarkkina-asiamiehenä vuodesta 2002.
-
Sitä ennen Turun kaupungin palveluksessa: noin 20 vuotta lastentarhanopettajana ja erityislastentarhanopettajana.
-
Kristiinan neuvotteluvastuulla on virka- ja työehtosopimuksia kolmella sopimusalalla: AVAINTES:ssa, KVTES:ssa lastentarhanopettajien ja päiväkodinjohtajien osalta sekä SOSTES:ssa näiden työaikoja koskevan liityntäpöytäkirjan osalta.