“Vuonna 2007 Suomessa jouduttiin yhteen maan historian suurimmista työmarkkinakriiseistä. Olin samana vuonna siirtynyt KT:n apulaisjohtajan paikalta työmarkkinajohtajaksi.
Saavutimme neuvotteluratkaisun muiden liittojen paitsi Tehyn kanssa, mistä seurasi hoitajien joukkoirtisanoutumisuhka. Tehy myös kieltäytyi antamasta suojelutyötä kriittisiin kohteisiin kuten teho-osastoille.
Myös nyt olemme vaikeassa tilanteessa ennen virka- ja työehtosopimusten neuvottelukierrosta. Julkisen alan taloustilanne on menossa huonompaan suuntaan. Joudutaan tekemään sopeutustoimia, jotka vääjäämättä koskettavat myös henkilöstöä.
KT tukee pääosaa maan hallituksen työmarkkinauudistuksista.
En kuitenkaan pidä hyvänä, että nyt säädetään lailla asioista, joista työmarkkinajärjestöjen ja keskeisten liittojen olisi pitänyt sopia.
On erittäin valitettavaa, ettemme päässeet työnantajien ja liittojen – mukaan lukien OAJ:n, Jukon ja KT:n – kesken ratkaisuun Suomen työmarkkinamallista ja sovittelujärjestelmästä.
Minulla on huonoja kokemuksia siitä, kun politiikan pöydissä sekaannutaan työmarkkinoiden ydinkysymyksiin kuten palkanmuodostukseen ja sovittelujärjestelmään. Esimerkiksi 2007 Tehyn toimien taustalla oli vaaleissa annettuja poliittisia lupauksia.
Kun työmarkkinamalli on nyt ajettu läpi yksipuolisesti lainsäädännöllä, pidän riskinä, että nuo ydinkysymykset nousevat keskusteluihin kunta- ja aluevaaleissa.
Työmarkkina-asioiden politisoituminen ei ole hyvä kenenkään kannalta.
Olen ollut tekemisissä kunta-alan työmarkkina-asioiden kanssa vuodesta 1989. Sopimusneuvotteluiden vaikeuskerroin on noussut huomattavasti 1990-luvulta, ja kaikki neuvottelut ovat nykyään haastavia.
Tunnen OAJ:n puheenjohtajat ja neuvottelijat pitkältä ajalta. Henkilökohtaiset suhteet ja luottamus ovat neuvotteluissa olleet tärkeitä. Luottamus rakennetaan vuosien aikana, mutta sen voi menettää hetkessä.
OAJ:stä on aina löytynyt neuvotteluosaamista sekä kykyä hakea ratkaisuja ja kompromisseja vaikeissakin tilanteissa. Niitä tarvitaan myös tulevan kevään neuvotteluissa.
Luotan, että vaikeatkin asiat saadaan ratkaistua yhteistyöllä.
Vuoden 2022 neuvotteluissa sovittiin palkkausjärjestelmän kehittämisohjelmasta, jolla kuntatyöntekijöille saatiin viideksi vuodeksi yleisen linjan ylittävät palkankorotukset.
Ratkaisu syntyi tilanteessa, jossa näkemysero korotusten tasosta KT:n ja ammattijärjestöjen välillä oli poikkeuksellisen suuri. Istuimme sovitteluissa kuukausien ajan.
Lopulta teimme sovittelulautakunnan esityksen pohjalta poikkeuksellisen erillisratkaisun eli sopimuksen ensin Jukon ja Julkisen alan unionin Jaun kanssa. Sopimuksella saavutettiin työmarkkinoiden pisin työrauha.
OAJ:n ja KT:n neuvottelijat kohtaavat neuvottelupöydissä lähes viikoittain. Kysymys on yhteiskunnalle hyvin kriittisistä ja suomalaisten korkealle arvostamista lakisääteisistä palveluista.
Meillä on suuri vastuu, että myös tuleville sukupolville taataan nuo palvelut, toki kustannustehokkaasti ja laadukkaasti toteutettuna.
Hyvää neuvottelukulttuuria pitää ehdottomasti vaalia. KT:n ja OAJ:n välillä sellainen on ollut, mutta koko yhteiskunnan tasolla olen huolissani.
Neuvottelukulttuurista pitää huolehtia niin, että ratkaisuihin kyetään, vaikka ne olisivat kuinka kovan takana.
Mistä on kyse?
KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen on ollut vetämässä kahdeksaa kunta-alan sopimusneuvottelukierrosta ja sanoo olevansa vahva sopimuskulttuurin kannattaja. Hän on jäämässä eläkkeelle, mutta ehtii vielä olla mukana OAJ:n työmarkkinakeskustelussa Educassa la 25.1. klo 11.15.