1980-luvulla Ruotsista kuului kummia: näyttöpäätetyöntekijät epäilivät kuvaputkinäyttöjen säteilyn aiheuttavan keskenmenoja.
Tutkimusnäyttöä ei väitteelle saatu, mutta legenda jäi elämään.
Sittemmin litteät nestekidenäytöt syrjäyttivät kuvaputkitekniikan, mutta pelko terveyshaitoista on vaihtanut isäntäänsä: niitä on uskottu tulevan milloin kännyköistä tai niiden tukiasemista, milloin voimajohdoista ja langattomista lähiverkoista.
Mitä haittaa tämmöisestä sitten on? Uskoohan joku parantaviin kiviinkin ja elää normaalia elämää.
Ensinnäkin: Kun kummitusjuttuja elektroniikan säteilyvaaroista toistellaan riittävästi, ihminen voi saada jopa fyysisiä oireita kodin lähelle rakennetusta uudesta tukiasemasta tai sähkölinjasta. Oireet tosin ilmestyvät jo ennen kuin vehkeeseen kytketään sähköt, koska vaivaa ei aiheuta sähkömagneettinen säteily vaan pelko sen oletetusta terveysvaikutuksesta.
Toiseksi: Näennäisen harmiton humpuuki voi eskaloitua hengenvaaralliseksi.
Britanniassa kymmeniä tukiasemamastoja tuhopoltettiin, kun maassa levisi salaliittoteoria, jonka mukaan 5g-matkapuhelintekniikka on aiheuttanut koronavirusepidemian. Tuhopolttojen lisäksi verkkoyhtiöiden työntekijöitä on uhkailtu ja pahoinpidelty.
Tätä tuskin tapahtuisi, jos kansaa ei olisi peloteltu säteilyhumpuukilla jo valmiiksi.
Kiitos kuulunee onnistuneelle tiedekasvatukselle.
Suomessa nämä uskomukset ovat melko marginaalisia, mistä kiitos kuulunee onnistuneelle tiedekasvatukselle ja hyvin koulutetuille kansankynttilöillemme.
Satunnaisesti ilmiö nostaa päätään myös koulumaailmassa, kun jonkun lapsen vanhempi on surffaillut salaliittosivustolle ja ilmaisee huolensa mobiilisäteilystä koulussa.
Vaikka sosiaalista mediaa selatessa näyttäisi, että tilanne on huonontunut, tutkimustulokset osoittavat toista. Esimerkiksi Tiedebarometrin mukaan vielä vuonna 2010 homeopatiaan uskoi 32 prosenttia suomalaisista, kun vuonna 2019 luku oli enää 20 prosenttia.
Parempaan suuntaan siis mennään. Pidetään me opettajina huolta, että trendi jatkuu!
Vesa Linja-aho on Metropolia-ammattikorkeakoulun autoelektroniikan lehtori ja entinen sosiaalisen median ongelmakäyttäjä.