Muistokirjoitus: Ritva Nurminen 23.8.1951–3.6.2024

Kollega, ystävä, yliopettaja Ritva Anna Kyllikki Nurminen menehtyi Hämeenlinnassa 3.6.2024.

 

Ritva syntyi Hauholla 23.8.1951. Työelämäkokemusta hän hankki aloittamalla kauppa-apulaisena, jonka jälkeen hän opiskeli kampaajaksi.

Opinnot suoritettuaan Ritva siirtyi hyvin nopeasti Jyväskylään ammattikouluun kampaajien kouluttajaksi. Kouluttajana hän vastasi hyvin varhaisessa vaiheessa alan opintojen opetussuunnitelmien oppilaitoskohtaisen kehittämistyöstä. Vastuu alan kehittämisestä laajeni valtakunnalliseksi opetuksen kehittämiseksi. Ritvan osaaminen johti moniin rooleihin opettajana, opettajankouluttajana ja projektipäällikkönä. Hän osallistui rakentavasti myös opettajien järjestötoimintaan ja edunvalvontaan.

Ammatillisen koulutuksen muutokset seurasivat Ritvaa hänen työssään, myös ammattikorkeakoulussa ja ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Ritva kehitti kampaaja-alan täydennyskoulutuksia ja opettajankoulutuksen pedagogisia opintoja. Ritva opiskeli myös Jyväskylän yliopistossa ammattikasvatusta ja kasvatustieteitä.

Ritvan työura laajeni kaikille aloille ammatillisten opettajakorkeakoulujen perustamisen myötä. Opettajan pedagogisten opintojen opettajana, lehtorina ja yliopettajana Ritva oli innostava ja läsnäoleva. Hän auttoi opiskelijoita löytämään omat vahvuutensa ja polkunsa. Ritva kuunteli ja kuuli opiskelijoita ja yhteistyökumppaneita sekä kollegoita.

Eläköidyttyään yli 40- työvuoden jälkeen Ritva toimi maahanmuuttajien ja SPR-eläkevalmennuksen kouluttajana ja kulttuuriluotsina Jyväskylässä. Innostuminen yhteisiin asioihin ja kehittämiseen jatkui Hämeenlinnaan muuton jälkeen. Eläköityminen mahdollisti harrastuksena käsillä tekemisen ja maalauksen.

Kollegana ja ystävänä saimme nauttia Ritvan valoisuudesta ja kampaustaidoista opettajayhdistyksen ja työpaikan erilaisissa tilaisuuksissa.

 

Ritvaa kunnioittaen ja muistaen
Sinikka Blom ja Inkeri Laaksonen