Hanna Ottman: Uuden alun taika

Uuden lukuvuoden alku sykähdyttää joka kerta. Se tuntuu piirtyvän jonnekin suomalaisen sielunmaiseman syvään sopukkaan. Että on kirkas lyhyt kesä ja sen aikana vapaat, ja niiden jälkeen pimenevät illat ja jälleen uusi alkava arki.

Rytmi syksystä suvivirteen on monilla jopa vahvempi kuin kalenterivuosi. Kesää seuraa uudempi alku kuin uudenvuodenyönä vuoden vaihtuessa.

Näin on itsellänikin, on ollut aina, työpaikasta tai elämäntilanteesta riippumatta.

 

OAJ:n syksy 2022 käynnistyi sekä perinteisesti että poikkeuksellisesti.

Perinteinen alku oli siksi, että pidimme elokuun alussa mediainfon. Aika on erityisen otollinen OAJ:n asioille juuri siksi, että koko yhteiskunta hengittää samaa tahtia: kesän jälkeen uusi alku, uudet koululaiset ja opiskelupaikat, uudet harrastukset, uusi arkirytmi.

Mediainfon aiheet saivatkin ansaitsemansa huomion. Infossa annettiin tuhti paketti taustatietoa opettajien ja esihenkilöiden asioista, ja aiheet tulevat varmasti näkymään mediassa vielä pitkin syksyä ja kauemminkin. Info on edelleen katsottavissa oaj.fi-sivuilla.

Poikkeuksellinen OAJ:n syksyn alku oli siksi, että sopimusneuvottelut loppuivat kesäkuussa tuloksettomina ja kymmenisentuhatta jäsentä oli elokuun alussa ilman sopimuksia. Yksityisellä opetusalalla ja aikuiskoulutuskeskuksissa leijui jälleen lakkouhka päällä. Sellaista alkua ei kukaan olisi halunnut syksyynsä.

Uusi alku toimi kuitenkin tässä tapauksessa parhaalla mahdollisella tavalla. Yli puoli vuotta kestäneet neuvottelut saatiin päätökseen, ja viimeinenkin OAJ:n jäseniä koskeva sopimus on solmittu.

Opettajien pitää saada aikaa opettaa ja kohdata oppija.

Viime päivien uutisoinnissa on noussut esiin opettajien ja esihenkilöiden kuormittuneisuus. On hyvä, että tosiasia näkyy julkisessa puheessa. Ilman ongelman tunnistamista ei löydetä ratkaisujakaan. Opettajien pitää saada aikaa tehdä omaa työtään, opettaa ja kohdata oppija.

Samalla täytyy muistaa myös kaikki se hyvä ja innostava, mitä joka päivä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa on.

Siihen tämänkin syksynalun taika kiteytyy: on uutta ja innostavaa edessä. Ja sen taian ovat minuunkin istuttaneet opettajat.

Kiitos teille!

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

[email protected]

Twitterissä @HannaOttman

 

Tekijältä

Ei lyödä ovia kiinni

Opetushallituksen infotilaisuudessa elokuun alussa johtaja Samu Seitsalo kertoi, että opiskelijavaihto ulkomaille on korona-aikana vähentynyt radikaalisti. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkanut turvallisuuden tunteen nakertamista ja lisännyt pelkoa.

Pelko sulkee ovia, rauhaa rakennetaan kohtaamalla ja kuuntelemalla. Yhteyksiä voidaan ruokkia myös virtuaalisesti, mutta parhaita ovat lähikohtaamiset.

“Mitä enemmän meillä on ystäviä ja tuttavia ympäri maailmaa, sitä vaikeampaa meidän on nähdä muita kansoja vihamielisinä tahoina”, Seitsalo totesi.

 

Epävarmassa maailmantilanteessa varovaisuus on tarpeen, mutta ovia maailmalle ei kannata lyödä kiinni. Opetushallituksen tavoitteena onkin saada opiskeluvaihto uuteen vauhtiin.

Myös EU-komissio on lisäämässä rahoitusta Erasmus+ -ohjelmalle, jonka turvin yli 300 000 suomalaista on päässyt opiskelemaan ja harjoittelemaan ulkomaille 30 vuoden aikana.

 

Tiina Tikkanen

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022