Laki kieltää työntekijän syrjinnän raskauden ja perhevapaan perusteella, mutta syrjintä on ikävä kyllä arkipäivää koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalalla.
Opettajat ovat viikoittain yhteydessä OAJ:hin epäillyn raskaus- tai perhevapaasyrjinnän vuoksi. Syrjintäepäily liittyy usein työhönottotilanteisiin ja erityisesti määräaikaisten palvelussuhteiden jatkamiseen.
Jos epäilet, että sinua syrjitään raskauden tai perhevapaan vuoksi, keskustele asiasta ensin oman esihenkilösi kanssa. Kannattaa ottaa talteen kaikki viestittely työnantajan kanssa.
Jos tämä ei auta, ota yhteyttä omaan luottamusmieheesi. Jos asia ei hoidu paikallisesti, ole yhteydessä OAJ:n juristeihin. He selvittävät, miten asiassa kannattaa edetä ja löytyykö perusteita syrjinnän riitauttamiseen.
Opetusalalla syrjintäjutut pyritään sopimaan työnantajan kanssa ilman oikeudenkäyntiä. Jos sovintoon ei päästä, syrjintä on mahdollista riitauttaa käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus voi tuomita maksettavaksi hyvityksen, jos syrjintää on tapahtunut.
Kanneaika eli aika, jonka aikana asia tulee viimeistään riitauttaa käräjäoikeudessa, on työhönottoon liittyvissä syrjintätapauksissa vain yksi vuosi. Raskauteen ja perhevapaaseen liittyvät syrjintäjutut ovat oikeudessa työntekijöiden kannalta varsin vahvoja, sillä työnantajalla on käännetty todistustaakka eli työnantaja on velvollinen näyttämään, ettei syrjintää ole tapahtunut.
OAJ:n juristipalvelut ja oikeusturvavakuutus ovat jäsenetuja. Laaja oikeusturvavakuutus koskee myös syrjintätapauksia, ja OAJ:n juristit hoitavat laajasti erilaisia syrjintäjuttuja.
Suurin osa OAJ:n lakipalveluihin tulevista yhteydenotoista koskee syrjintää määräaikaisissa palvelusuhteissa. On varsin yleistä, että opettajan määräaikaisuus päätetään tasa-arvolain vastaisesti raskaus- tai perhevapaan alkuun tai määräaikaisuuden päättyessä, vaikka työ tosiasiallisesti jatkuisi tämän jälkeenkin.
Perhevapaauudistuksen myötä syrjintätapaukset ovat laajentuneet myös ei-synnyttäviin vanhempiin, koska he pitävät uuden lainsäädännön myötä aiempaa pidempiä perhevapaita.
Raskaus- tai perhevapaalle jäämisestä tulee kertoa työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamista. Siitä ei tarvitse kertoa työnantajalle, jos määräaikainen palvelussuhde on päättymässä ja työnantaja vielä harkitsee palvelussuhteen jatkoa. Siitä ei tarvitse kertoa myöskään työhaastattelussa.

Kysy lakiasioista
Tällä palstalla käsitellään opettajan oikeusturvaan ja lakiasioihin liittyviä kysymyksiä ja ilmiöitä. Onko sinulla kysymys työhösi liittyvistä oikeuksista tai vastuista? Lähetä se sähköpostitse osoitteeseen: opettaja@oaj.fi. Viestin otsikoksi Lakinurkka.