Huomioliivit päälle ja koulutietä turvaamaan

Luokanopettaja Minna Nordströmin ideasta syntyi perinne. Nyt Janakkalan Turengin koulun opettajat toimivat ”liikennepoliiseina” aina ensimmäisenä koulupäivänä.

Kun koulunne viereen alettiin rakentaa uutta koulua, liikennejärjestelyt muuttuivat. Sait ajatuksen – millaisen?

Meillä tuli tarve päivittää Turvallisesti kouluun -ohjettamme, sillä uuden koulun rakennustyömaa muutti radikaalisti liikennejärjestelyjä ja kulkureittejä.

Liikennekasvatus ja -turvallisuus on aina ollut minulle sydämenasia, ja olen myös toiminut Liikenneturvan kouluttajana. Niinpä ehdotin, että me opettajat jalkautuisimme koulun pihalle ja lähiympäristöön ohjaamaan ja ottamaan vastaan tulijoita.

Sain rehtorilta tukea, eivätkä opettajatkaan pistäneet hanttiin.

 

Toiminnasta on muodostunut ensimmäisen koulupäivän perinne. Mitä silloin tapahtuu?

Laitamme huomioliivit päälle ja menemme oppilaita vastaan koulun sisääntuloreiteille, parkkipaikoille ja myös muutamiin risteyksiin.

Jalan tuleville näytämme oikeat reitit. Pyöräilijöille kerromme, missä kohtaa pitää alkaa taluttaa ja mihin pyörän saa parkkiin.

Koska koulurakennuksessamme annetaan myös esiopetusta, saattoliikennettä on paljon. Neuvomme vanhempia, mihin auton voi pysäköidä. Koulukuljetuksissa saattaa olla uusia kuljettajia, ja kerromme heille, mihin on turvallista jättää kyytiläiset.

Suojatiepäivystyksen hoitavat yhdistysten vapaaehtoiset.

 

Onko käytäntö tehnyt koulutiestä turvallisemman?

Ainakin uskomme näin. Olennaisinta on, että teemme voitavamme ja että toiminnallamme osoitamme, että lasten turvallisuus liikenteessä on meille tärkeää.

Liikennehän perustuu yhteisiin sääntöihin – se on vähän kuin näytelmä. Pitää voida luottaa, että vastapuoli tietää vuorosanat. Me opetamme omalla esimerkillämme näitä vuorosanoja koululaisille.

Samalla teemme itsemme näkyväksi: hei, tämän näköisiä aikuisia täällä on. Kun kohtaamme ja ohjaamme kouluun tulijoita positiivisella meiningillä, myös koulun alku sujuu kivasti.