Entistä useampi pitää jäsenyyttä kannattavana
Jäsenten arviot OAJ:stä ovat parantuneet kautta linjan, kertoo keväällä tehty järjestökuvatutkimus. Parhaan arvosanan järjestö sai väittämään ”toimimme vastuullisesti”.
Heikoimman arvion sai väittämä “uudistamme rohkeasti ammattijärjestöämme”.
Kaikki arvioidut asiat olivat kuitenkin kehittyneet myönteiseen suuntaan vuodesta 2021.
Entistä useamman vastaajan mielestä OAJ:n jäsenyys oli heille kannattavaa.
– Taustalla on varmasti OAJ:n onnistumiset jäsenten edunvalvonnassa, esimerkiksi kunnan palkkaohjelma ja varhaiskasvatuksen opettajien sopimusalasiirto, ja OAJ:n positiivinen näkyvyys eri medioissa, järjestöjohtaja Pasi Pesonen sanoo.
OAJ lähetti kyselyn 20 000 jäsenelle vuoden alussa. Siihen vastasi 4 000 jäsentä.
Tuloksissa ei ollut suuria eroja jäsenryhmien välillä.
Kyselyssä mitattiin, kuinka tärkeinä jäsenet pitivät toiminnan eri osa-alueita ja vastaavasti, kuinka hyvin OAJ on onnistunut niissä.
Osa-alueet, jossa onnistuminen oli jäsenten mielestä heikointa asian tärkeyteen suhteutettuna, olivat koulutuspoliittisiin ratkaisuihin ja lainsäädäntöön sekä kasvatus- ja koulutusmäärärahoihin vaikuttaminen.
Samaan aikaan OAJ:n koulutuspoliittinen vaikuttaminen on tuottanut hyviä tuloksia, esimerkiksi peruskoulun vuosiviikkotuntilisäyksen sekä oppimisen tuen uudistuksen perusopetukseen ja toiselle asteelle.
Pitkäjänteinen työ ei silti aina näy jäsenille. Koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen kertoo, että vaikuttamisen tehostamiseksi yhteistyötä paikallistason ja alueyhdistysten kanssa on lisätty.
– Kuulemme mielellämme jäsenten ajatuksia: mikä lisäisi tyytyväisyyttä ja mikä aiheuttaa tyytymättömyyttä. Yhteyksiä jäseniin tiivistetään muun muassa webinaareilla ja Saunailloilla.
Sinnikkäästi jäsenen puolella
OAJ:n kaikkea toimintaa ohjaavat valtuuston hyväksymät arvot. Ne perustuvat uuteen, ensi vuonna voimaan tulevaan strategiaan.
Arvoja noudattaessaan OAJ rakentaa sivistystä, vaikuttaa rohkeasti, uudistaa yhdessä ja toimii oikeudenmukaisesti.
Taustalla on ajatus, että järjestö pitää vaikeissakin tilanteissa sinnikkäästi jäsentensä puolta.
Aktiivi puhuu jäsenten äänellä
OAJ:n yhdistysten toiminta nojaa yhdistystoiminnan periaatteisiin. Kun niitä noudatetaan, jäsenet voivat luottaa siihen, että yhdistyksen toiminta on hyvien hallintoon liittyvien tapojen ja käytänteiden mukaista.
Hyvän hallintotavan periaatteiden ensimmäinen kohta on, että OAJ:n järjestöaktiivi hoitaa tehtäväänsä OAJ:n jäsenten edun mukaisesti. Hän tuo keskusteluun jäsenistön äänen, ei ainoastaan kerro omia mielipiteitään.
Järjestöaktiivin tulee toimia oikeudenmukaisesti, avoimesti ja vastuullisesti. Aktiivi myös puolustaa julkisesti opetus- ja tutkimusalaa ja viestii avoimesti kaikesta, mistä voi.
Tiukka ei syrjinnälle
OAJ noudattaa toiminnassaan turvallisemman tilan periaatteita. Tavoitteena on, että kaikki tilaisuudet ja keskusteluryhmät ovat osallistujille henkisesti ja fyysisesti turvallisia.
Minkäänlaista sukupuoleen, ikään, toimintakykyyn, etniseen alkuperään, vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvään syyhyn perustuvaa syrjintää ei hyväksytä.
Jos joku rikkoo turvallisemman tilan periaatteita, OAJ:llä on toimintamalli asiaan puuttumiseksi.
Ilmastoteot mukana kaikessa
Valtuusto on linjannut, että ilmastoteot huomioidaan kaikessa järjestön toiminnassa.
Hallinnon kokouksista vähintään kolmasosa järjestetään etänä. Myös kokouspaikkojen, palveluntarjoajien ja yhteistyökumppanien valinnassa painotetaan ympäristöasioiden huomioimista.
Ruokailuissa suositaan kasvis- ja lähiruokaa. Matkat tehdään ensisijaisesti maata pitkin.
Ilmastoteko-ohjeistus koskee OAJ:n keskustasoa mutta sisältää myös suositukset jäsenyhdistyksille.
Ilmastoteoilla halutaan myös vahvistaa opetusalan henkilöstön tietoisuutta ilmastolle vastuullisista toimista. Suositusten pohjalta jäsenet voivat tarvittaessa ehdottaa ilmastotoimia omille työnantajilleen.