Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä Luksiassa järjestetään lukuvuoden aikana neljä valmistujaisjuhlaa, joihin siihen mennessä valmistuneet opiskelijat voivat osallistua. Viimeiseen juhlaan 1.6. kukitettavaksi saapuu 370 opiskelijaa. Tätä ennen oppilaitoksesta on lukuvuoden mittaan valmistunut jo 300 opiskelijaa.
Juhlassa jokaiselle uudelle ammattilaiselle ojennetaan todistus ja ruusu. Myös ammattilakkien hankkiminen yleistyy.
– Jokainen ammattiin valmistuva ansaitsee tulla huomioiduksi henkilökohtaisesti juhlavissa puitteissa, lehtori, pääluottamusmies Tellervo Hiirikoski sanoo.
Luksiassa ei siis ole haluttu siirtyä ryhmävalmistumiseen, jossa vain luetaan kaikkien nimet ja todistus tulee postissa.
Reformin myötä ammatilliseen koulutukseen tuli velvoite opintojen henkilökohtaistamisesta. Osaamisen saavuttaminen opintojen suorittamisen sijaan mahdollistaa opiskelijan yksilöllisen etenemisen. Tutkinnot valmistuvat eri aikaan, eikä valmistuminen aina osu lukuvuoden päättäjäisjuhlaan.
Uutta on myös se, että opinnot on voitava aloittaa kesken vuoden eikä vain lukuvuoden alussa. Tämä asettaa Tellervon mukaan ison haasteen opettajalle, jonka pitää seurata kaikkien opiskelijoiden edistymistä ja ohjata heidät suorittamaan osaamisen näyttöjä.
Nuorilla ja aikuisilla on yhtenäiset tutkinnot, joten he voivat opiskella samoissa ryhmissä.
– Aikuisilla on motivaatiota ja vastuuta omasta opiskelustaan, mutta osa nuorista vasta opettelee elämää. Opettajan kasvatusvastuu voi olla tosi suuri, sillä nuorta opiskelijaa ei saa jättää yksin selviämään. Myönteistä on, että samassa ryhmässä opiskelevat eri ikäiset opiskelijat oppivat erilaisia taitoja toisiltaan, Tellervo sanoo.
Tuhansissa kodeissa juhlitaan
-
Ammatillisesta peruskoulutuksesta valmistuu vuoden mittaan noin 70 000 uutta ammattilaista.
-
Ylioppilaslakin saajia on tänä keväänä 26 780.
-
Peruskoulun päättää 58 000 nuorta.
-
Ammattikorkeakoulututkinnon ja ylemmän amk-tutkinnon suorittaa vuoden aikana 27 000 opiskelijaa.
-
Alempia yliopistotutkintoja suoritetaan vuodessa 14 000, maisteritutkintoja 15 000 ja jatkotutkintoja vajaat 2 000.