Kuvataiteenopettaja Tiina Särkelän oppilaat Rovaniemen Napapiirin yläasteella työstivät syksyllä arktisuus-ilmiötä.
Ysiluokkalaisten teosten Himojen Arktis taustalla ovat Hieronymys Boschin taide, Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa ja suomalainen nykytaide.
Teokset kuvaavat lajien ahdinkoa, johon johtaa ihmisen ahneus pohjoisen alueilla. Ysit tekivät eri tekniikoilla muun muassa uhanalaisten eläinten kuvia.
– Ainakin omaa työssäjaksamistani auttaa se, että me suomalaisopettajat voimme tarttua ajankohtaisiin aiheisiin. Oppilaitakin tuntuvat innostavan voimakkaita tunteita herättävät aiheet.
Toissa syksynä Tiinan kahdeksasluokkalaiset olivat ensimmäisten taidetestaajien joukossa. Koko maan kasien Taidetestaajat-ohjelma vie kunkin ryhmän kahteen taide-elämykseen.
– Olimme Rovaniemen Taidetalo Korundissa ja Helsingissä Kiasman Ars 17 -näyttelyssä.
Kiasmaa kierrettiin oppaan kanssa. Oppilaat tapasivat videopelin tekijän ja ihmettelivät interaktiivisia videoteoksia.
– Pakotin heidät vielä Ateneumiin, kun kerran Helsingissä olimme.
Tiina Särkelän vinkit
Tästä opin
Lempi-romaanin julkaisseen äidinkielenopettajan romaani Minna Canthin nuoruusvuosista kosketti minua erityisen paljon. Kirja kuvaa hienosti sitä, että tuotteliaan ihmisen ravintoa on kiinnostus ja asioihin tarttuminen. Pitää olla jotain sytyttävää. Liika sovinnaisuus ei ole kiinnostavaa eikä Minna Canth pelännyt olla sellainen kuin oli. Nuoruusvuosina hänen elämässään yhdistyivät äitiys, parisuhde ja yhteiskunnallinen aktiivisuus. Tämä kirja kuvaa hänen avioliittoaan tasavertaiseksi. Miestä ja vaimoa yhdistivät molemminpuolinen arvostus ja tilan antaminen.
Minna Rytisalo: Rouva C. Gummerus 2018.
Tähän haluan tarttua
Kirjailija kertoo naisista, joita hän kustantajan esittelyn mukaan on löytänyt historian unohdetuilta lehdiltä. Hän alkaa seurata heidän elämäänsä ja kulkea heidän jalanjäljissään eri puolilla maailmaa. Näiden naisten tarinoissa on kiinnostavaa se, miten paljon meissä ihmisissä on yhteistä, samoja tarpeita, haaveita, pelkoja, mielen aaltoliikettä. Kukaan ei ole toista suurempi. Olemme yhteistä ainetta.
Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin. Otava 2018.
Tästä innostun
Synninkantajat on kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas ja erinomainen kirja. Sen kieli on nautittavaa kuin runo. Rauhalan maalaamat kielikuvat välittyvät silmien eteen vaivattomasti. Käytän tehtävänannoissa paljon runoja. Ne etäännyttävät mukavasti ja kertovat oppilaille, että ”nyt mennään taiteeseen”. Seuraavaksi luen varmaan saman kirjailijan Taivaslaulun.
Pauliina Rauhala: Synnin- kantajat. Gummerus 2018.
Kuka
Tiina Särkelä
- Rovaniemeläisen Napapiirin yläasteen kuvataiteenopettaja.
- Koulutukseltaan myös luokanopettaja.
- Asuu perheineen Rovaniemellä.
Educa 2019
Taidetestaajat-hankkeesta ja taidekokemusten merkityksestä nuorille puhutaan Educassa pe 25.1. kello 15.15 ja 16.45.