Taina Heinonen, palvelualojen ammatillinen opettaja, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Järvenpää
Opetan tarjoilijaopiskelijoita, joista useimmat tulevat suoraan peruskoulusta ammatillisiin opintoihin. Ohjaan eli polutan heitä erilaisiin työpaikkoihin ja eri tutkinnonosiin.
Meillä opettajat toivovat rauhaa lähiopetukseen. Olemme pohtineet paljon aikaa vaativaa kirjaamistyötä, että onko se tehty meitä varten vai meidät kirjaamista varten.
Aikuisopiskelijani ovat ammatinvaihtajia tai maahanmuuttajia, joiden opintopolut etenevät eri työpaikoissa. Maahanmuuttajien kanssa olen oppinut selittämään asiat rauhallisesti, jotta kaikki ymmärtävät.
Opiskelijoiden syyskausi huipentuu projektioppimisen jaksoon koulun à la carte -ravintolassa Paatelassa. Tällä kertaa opetan siellä kahta tutkinnon osaa, asiakaspalvelua ja myyntiä sekä à la carte -tarjoilua.
Opiskelijani hoitavat ravintolasalissa kaikki tarjoilijan tehtävät. Olen heidän tukenaan joka päivä esivalmisteluista alkaen.
Ennen ravintolan avautumista he ovat harjoitelleet hyvätasoisen à la carte -ravintolan tarjoilijan tehtäviä asiakkaan kohtaamisesta jälkiruoan liekitykseen.
Opiskelijat ovat opetelleet kattausta, viinitietoutta ja baaritekniikkaa. He laativat kokkiopiskelijoiden suunnitelmien pohjalta ruoka- ja viinilistat, pohtivat, mikä juoma sopii annokseen ja kokeilivat juomasekoitusten tekemistä.
Crêpes suzette -jälkiruoan liekitys asiakkaan pöydässä vaatii monta kokeilua, samoin viinin kaataminen lasiin tyylikkäästi. Luultavasti jokainen tarjoilija on kuitenkin vähintään kerran kaatanut juomaa asiakkaan syliin.