Jussi Heinonen: Olemme kaikki tulivuorten lapsia

Jussi Heinonen tutkii Åbo Akademissa tulivuoria. Hän on innostunut jakamaan tietoa kotoisista tulivuorten jäänteistä myös opettajille, oppilaille – ja ylipäätään kaikille kiinnostuneille.

”Jaksan yhä olla lapsenomaisen innostunut tulivuorista. Eikö olekin yllättävää, että Suomessa on aikoinaan ollut Himalajan kaltainen vuorijono ja tulivuoria kuten Andeilla?

Tulivuoria syntyi esimerkiksi 1,9 miljardia vuotta sitten, kun Suomen itä- ja pohjoisosien ikivanhaan kallioperään törmäsi muita mannerkappaleita. Etelä-Suomen perusta muodostui näistä.

Tuolloin Suomen ydinosa kuului Nuna-supermantereeseen ja sijaitsi päiväntasaajan hujakoilla.

Ihmeellistä on minusta sekin, että reilut 1,6 miljardia vuotta sitten Kaakkois-Suomen alueella on ollut nykyistä Yellowstonea muistuttava valtava supertulivuori ja sen kaldera.

 

Kiinnostuin pikkupoikana dinosauruksista. Innostus jatkui paleontologian kautta geologiaan ja aina Helsingin yliopiston opiskelijaksi asti.

Työskentelen nyt geologina ja johtavana tutkijana Åbo Akademissa. Opetan ja ohjaan myös yliopisto-opiskelijoita.

Lähes jokaisen kunnan kallioperässä on merkkejä tulivuoritoiminnasta, tosin niitä voi olla vaikea löytää aluskasvillisuuden alta.

Tulivuoren jähmettynyt magmasäiliö paljastuu rapakivigraniittina. Esimerkiksi Lappeenrannan seudulla kallioperä koostuu melkein pelkästään tästä kivestä.

 

Kun sain vihjeen Helsingin Vuosaaressa sijaitsevista tuliperäisistä kivistä, lähdin innoissani katsomaan niitä.

Vuosaaren esiintymä on siitä erityinen, että tulivuoriperäisiä kiviä löytyy hyvin paljastuneilta rantakallioilta.

Merkkinä tuliperäisestä toiminnasta löytyy esimerkiksi niin sanottua tyynylaavaa. Siinä kivestä voi erottaa pyöreitä rakenteita, jotka ovat syntyneet laavan purkautuessa merenpohjaan. Rakenteiden tumma reunus muodostui, kun laava säikähti kylmää merivettä ja jähmettyi nopeasti.

Vuosaaren täyttömäen lohkareista voi löytää kuumuuden ja paineen alla syntyneitä punaisia granaatteja, jotka ovat puolijalokiviä. Suomesta löytyy myös pieniä timantteja tulivuorien muinaisista purkausaukoista.

 

Olen vetänyt Vuosaaressa tulivuoriretkiä yliopistolaisille. Opettajille ja oppilaille olen järjestänyt erilaisia tulivuoripajoja yliopistolla. Peruskoululaisten yleisin kysymys on, että onko Suomessa muka tulivuorikiviä.

Monille on yllätys, että kaikki, mitä näemme ympärillämme, on tulivuorista riippuvaista. Mekin koostumme pääosin tulivuorista purkautuneista kaasuista.

Tykkään kertoa geologisista asioista ihmisille, tieteen popularisointi on sydäntäni lähellä. Olenkin kirjoittanut kollegani kanssa Suomen muinaisista tulivuorista tietokirjan.

Kädenjälkeäni löytyy myös peruskoulun ja lukion oppimateriaalien geologisista osioista, joiden kokoamiseen olen osallistunut.

 

Olen syksyn 2024 Yhdysvalloissa kehittämässä termodynaamisia malleja tulivuorten magmasäiliöille. Ensi keväänä tarkoituksenani on järjestää Vuosaaren keskeisillä kalliopaljastumilla tutustumiskierroksia.

Itsenäisesti kotimaamme geologiaan voi tutustua esimerkiksi Geoparkeissa, kuten Lappajärven kraatterijärvellä.

Mistä on kyse?

Jussi Heinonen on geologi ja johtava tutkija Åbo Akademissa. Hän on kiinnostunut tulivuorista ja kertoo niistä mielellään myös muille.