Pate Nikulainen: Sitkeästi maaliin

Pääluottamusmies Pate Nikulainen sai työvoiton, kun työtuomioistuin laittoi lopun Lempäälän kunnan työaikakikkailulle. Varhaiskasvatuksen työntekijät saavat jälleen suunnitella elämäänsä kolme viikkoa eteenpäin.

”Ensimmäiset yhteydenotot tulivat vuonna 2021, kun Lempäälä siirtyi yllättäen kolmen viikon työvuoroluetteloista yhden viikon työvuoroluetteloihin.

Varhaiskasvatuksen työntekijöistä tuntui että, elämän suunnittelu tehtiin mahdottomaksi. Heidän piti itse tarkkailla työvuorolistaa ja olla valmiina viime hetken muutoksiin.

Ihmettelin alusta asti tätä siirtymää, joka on päivänselvästi vastoin sopimuksia.

Vääryyden oikaiseminen vaati minulta satoja työtunteja. Kahlasin läpi lautakuntien ja yt-ryhmien vanhoja pöytäkirjoja sekä varhaiskasvatuksen ohjeistuksia vuosien takaa. Kokosin kunnan viralliset kannat ja keräsin henkilöstön kommentteja.

Opin paljon uutta. Opetan itse yläkoululaisia, ja varhaiskasvatuksen koukerot piti selvittää juurta jaksain.

 

Selvityspyyntöjä ja välittömiä neuvonpitoja seurasivat vuoden 2022 alussa paikallisneuvottelut, jotka päättyivät erimielisinä.

Kunnan puolelta vastassa oli hankalia neuvottelukumppaneita. Heidän mielestään työvuorojen pitkäjänteinen suunnittelu ei ollut mahdollista, koska vanhemmat muuttavat lastensa päiväkotipäivien pituutta viime hetkellä.

Tämä perustelu kuitenkin ontuu. Lapsimäärien vaihtelu on päiväkotien arkipäivää, eikä varhaiskasvatuksen opettajan työ ole niin epäsäännöllistä, ettei työvuoroluetteloa voisi suunnitella kolmeksi viikoksi.

Toiminta pahensi entisestään pulaa varhaiskasvatuksen pätevistä työntekijöistä. Useampi työntekijä lähti töihin kuntiin, joissa työvuorot sai tietää kolmeksi viikoksi.

Työnantajan puolelta sain kuulla, että olen hankala pääluottamusmies vaikka tein sitä työtä, jota minun kuuluu tehdä ja josta minulle maksetaan.

Taustatukea ja neuvoja sain OAJ:stä ja erityisesti varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Timo Mäeltä.

 

Kun keskusneuvottelutkin päättyivät erimielisyyteen, OAJ ja neuvottelujärjestö Juko päättivät viedä riidan työtuomioistuimeen. Käsittely vei vuoden verran.

Toukokuussa sain huokaista helpotuksesta. Työtuomioistuin tuomitsi Lempäälän kunnan hyvityssakkoihin virka- ja työehtosopimuksen tahallisesta rikkomisesta.

Sakkoja rapsahti myös Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajille, koska se ei puuttunut sopimuksen vastaiseen toimintaan.

Päätös oli tärkeä ennakkotapaus. Jos Lempäälän tapa olisi levinnyt muihin kuntiin ja hyvinvointialueille, työnantajan olisi ollut entistä helpompaa muuttaa työvuoroja.

Prosessi herätteli kunnan johtohenkilöitä ja poliittisia päättäjiä. Lopulta kunta palasi sopimuksen mukaiseen käytäntöön jo ennen työtuomioistuimen päätöstä.

Korjausliikkeen vaikutus näkyy jo. Kunta on saanut paljon päteviä työnhakijoita. Yhtenä syynä on sekin, että varhaiskasvatuksessa palkkamme ovat keskitasoa.

 

Olen iloinen siitä, että kunnassa otettiin opiksi. Lempäälään palkattiin vuoden vaihteessa palvelussuhdepäällikkö, jonka kanssa yhteistoiminta on sujunut hienosti.

Olemme saaneet sovittua monia sellaisia asioita, joita olen yrittänyt vuosia. Esimerkiksi palkkausjärjestelmään kuuluva henkilökohtaisten lisien systeemi on saatu muutettua täysin sopimuksen mukaiseksi.

Työvuorokeissin selvittämisessä minua auttoi eteenpäin määrätietoisuus, periksiantamattomuus ja se, etten kanna työmurheita kotiin.

 

 

Mistä on kyse?

Jukon pääluottamusmies Pate Nikulainen teki kolmisen vuotta töitä sen eteen, että Lempäälän kunta luopui varhaiskasvatuksen työaikakikkailusta. Hän opettaa historiaa ja yhteiskuntaoppia Hakkarin koulussa.