Ope suosittelee: Tutkitusti opetuksesta ja taukojen tarpeesta

Tästä opin
Olen ollut tämän kirjan tekijän koulutuksessa. Hän on kirjoittanut aiemminkin positiivisesta pedagogiikasta ja adhd:sta kirjoja, joiden taustalla on vahva tieteellinen tieto.
Kirjoittaja paneutuu muun muassa lukemisen, kirjoittamisen ja matemaattisten taitojen valmiuksiin. Hän tähdentää sitä, miten jokaisen opettajan on tarpeen nähdä jokaisen nuoren mahdollisuudet. Olisi muistettava tuoda esiin se, että oppilas on ihan hyvä ja monessa asiassa tosi hyvä.
Erja Sandberg: Pedagoginen tuki peruskoulussa ja toisella asteella. PS-kustannus 2021.

 

Tähän haluan tarttua
Ajattelen, että aivotutkijan kirjoittama kirja on minulle tärkeä oman työni ja jaksamiseni kannalta. Opettajien työ on muuttunut kiireeksi eikä taukoja juuri ole. Uskon, että saan kirjasta perusteet sille, milloin on pidettävä taukoja.
Etenkin erityisopettajan pitää keskittyä tarkasti oppilaisiin ja vastapainona hänellä täytyy olla hengähdyshetkiä. On tärkeää, että opettajalla on voimia kasvaa lähelle sitä, mikä itselle on mahdollista.
Minna Huotilainen: Aivosi tarvitsevat tauon. Tuumakustannus 2021.

 

Tästä innostun
En ole lukenut mitään vastaavaa. Tämä romaani oli yllätys. Uskomatonta, että nuori kirjailija on kirjoittanut näin monitasoisen ja hienon kirjan. Miten hän käsitteleekään muistia. Teos on kuin Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla, sukupolvieepos.
Nuoret saisivat lukea tätä niin kuin oma ikäpolveni luki Pohjantähteä. Päähenkilöllä ei ole mitään vertaistukea, ei ketään, joka olisi elänyt samanlaista elämää kuin hän, Itä-Berliinissä ja Suomessa.
Meri Valkama: Sinun, Margot. WSOY 2021.

 

Vinkit antoi Vaasan Merenkurkun koulun laaja-alainen erityisopettaja Taina Yli-Harja Vaasasta. Häntä inspiroi Tiede-lehden palsta Omat sanat, jolla akateemikko, emeritaprofessori Kaisa Häkkinen kirjoittaa suomen sanojen alkuperästä.