OAJ haluaa kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla varmistaa, että Suomessa on jatkossakin maailman parhaat opettajat. Vaikka maailmalla kuohuu, on tärkeää huolehtia arjen jatkumisesta ja tulevaisuuden rakentamisesta.
Varhaiskasvatuksen opettaja ja kasvatustieteen maisteriopiskelija Eveliina Koljonen Helsingistä pitää hyvänä, että OAJ puolustaa opettajien asemaa ja luo painetta työnantajalle, joka on antanut tilanteen edetä tähän pisteeseen.
– Kiellon aikana teemme vain ne vuorot, jotka työvuorolistaan on merkitty eikä ylitöitä suostuta tekemään. Tällä hetkellä varhaiskasvatus rakentuu jatkuvan joustamisen varaan. Tämä on iso yhteiskunnallinen ongelma, jolle on tultava loppu, Koljonen sanoo.
Linnunlaulun päiväkodin väki valmistautui kieltoon suunnittelemalla työvuorot hyvin ja tilaamalla sijaiset ennakkoon tiedossa oleviin poissaoloihin.
Sijaisten saaminen on kuitenkin viime aikoina ollut hankalaa. Niinpä poissaolojen paikkaaminen yksikön sisäisin järjestelyin siirtämällä henkilöstöä ryhmästä toiseen on ollut lähes päivittäistä.
Tämä kuormittaa Koljosen mukaan henkilöstöä, mutta on ennen kaikkea väärin lapsia kohtaan.
– Lapset tarvitsevat pysyvyyttä, ja sitä emme nyt pysty tarjoamaan. Repaleinen arki on kaikkea muuta kuin varhaiskasvatusta. Pidänkin OAJ:n neuvottelutavoitteita tärkeinä. Varhaiskasvatuksen vetovoimaisuus on saatava nousuun.
Koljonen myös haluaa varhaiskasvatuksen opettajan korkean koulutuksen ja ammatin arvostuksen näkyvän palkkatasossa.
– Tulevana maisterina toivoisin, että tutkinnon mukanaan tuoma osaaminen vaikuttaisi palkkaukseeni.
OAJ pyrkii ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla vaikuttamaan kuntatyönantajaan ja luomaan painetta neuvottelujen etenemiselle. Työrauhavelvoite ei ole sopimuksen päättymisen jälkeen voimassa, ja siten myös muut järjestölliset toimet ovat mahdollisia.
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy sunnuntaina 13.3.2022 klo 23.59.