Tästä opin
Löysin historioitsija Yuval Noal Hararin sarjakuva-albumit. Niissä hän käsittelee esihistoriaamme ja sivilisaatioiden syntyä uudella tavalla: päähenkilöt Harari ja hänen veljentyttärensä yrittävät apujoukkoineen avata ihmisen kehityshistorian arvoitusta. Vankkaa historiatietoa hauskasti kerrottuna.
Yuval Noal Harari, David Vandermeulen ja Daniel Casavene: Sapiens. Ihmiskunnan synty ja Sapiens. Sivilisaation peruskivet. Suom. Jaana Iso-Markku. Bazar 2020 ja 2022.
Tähän haluan tarttua
Kuvasin jo nuorena paljon luontoaiheita ja innostuin teknisestä puolesta. Liikun edelleen paljon luonnossa ja kuvaan puhelimella ja kamerallani maisemia ja yksityiskohtia. Varasin kirjastosta tämän Biologian ja maantieteen opettajien liiton Natura-julkaisun vinkkaaman uuden luontokuvausoppaan. Opas lupaa luontokuvaustietoa, käytännön vinkkejä ja hienoja luontokuvia.
Jussi Murtosaari: Upea Suomen luonto – valokuvaajan käsikirja. Docendo 2022.
Tästä innostun
Uudistetun saamelaismuseo Siidan uusi perusnäyttely on kerta kaikkiaan hieno. Näyttely esittelee saamelaiskulttuuria ja pohjoisen luontoa. Modernia museotekniikkaa on käytetty sopivassa määrin. Lappilaisena seuraan tiiviisti keskustelua saamelaisten asemasta. Vaikuttaa siltä, että monella on saamelaisuudesta aika heikot perustiedot.
Inarin saamelaismuseo Siidan perusnäyttely Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme.
Vinkit antoi Rovaniemen Lyseonpuiston lukion biologian ja maantieteen lehtori Raimo Koponen Rovaniemeltä. Häntä inspiroivat Rovaniemen teatterin upeat esitykset, viimeksi mahtava Nunnia ja konnia.